Waarom trimmen

  • Heeft uw kat last van klitten of vilt
  • Een vettige of juist droge vacht?
  • Moeite met de rui periode?
  • Uw kat heeft geregeld last van haarballen
  • Het lukt uw (oudere) kat niet meer om zelf zijn vacht te onderhouden.
  • Voor katten met overgewicht, arthrose of pijn aan hun gebit kunnen vaak de vacht niet goed meer verzorgen.                                                                                                     

 

Klitten kunnen ontzettend pijnlijk zijn, waardoor het aaien, lopen en wassen van de kat een onaangename ervaring wordt. Zodra de kat verlost is van deze klitten, zal hij snel weer opknappen. Hij wordt speels, verlangt naar aandacht en geniet weer volop. Het regelmatig verzorgen van de vacht in de kattentrimsalon is dan ook van essentieel belang. Op die manier kan uw kat preventief worden gekamd en verzorgd, zodat hij een gelukkige kat kan zijn.

 

Wat is vervilting?

Als een kat last heeft van klitten en deze niet zelf kan verwijderen, zullen deze klitten uiteindelijk vervilte plekken worden. Dit kan overal op het lichaam van de kat voorkomen, maar vaak ontstaat het als eerste op de rug. Katten die hier last van hebben, kunnen vaak niet goed meer bij hun rug of heupen komen. Dit kan komen door artrose, gebitsproblemen, overgewicht of andere lichamelijke aandoeningen. Soms is het simpelweg omdat de kat aan de voorkant zoveel haar heeft dat hij niet meer bij de achterkant kan komen. Deze vervilte plekken veroorzaken pijn bij het lopen, zitten en slapen. Zodra dit stadium is bereikt, is er geen andere oplossing dan het wegscheren van deze plekken. Soms gaat het om enkele plekjes, maar soms moet de volledige vacht worden geschoren.

 

De meeste katten laten zich gemakkelijker behandelen in mijn trimsalon dan thuis. De vreemde omgeving en de behandeling door een onbekend persoon maken indruk op de kat, waardoor ze vaak beter te hanteren zijn.

 

Ik hanteer een vachtvriendelijke aanpak, waarbij ik alleen datgene wegneem wat nodig is bij uw kat. Bij binnenkomst voel ik aan de vacht en bespreek ik wat de beste aanpak is. Kleine klitten kam ik eruit, terwijl ik grote klitten of vervilting scheer. Soms kan dit een hele buik betreffen, of slechts een klit op de borst, oksels of achterwerk. Ik probeer het uitdunnen van de vacht zo min mogelijk te doen, aangezien dit de natuurlijke haargroeicyclus verstoort. Sommige katten hebben echter zo'n overvloedige vacht dat ik haar moet verwijderen, omdat ze dit zelf niet kunnen bijhouden. Soms moet ik een kat volledig scheren als gevolg van ernstige klitten of vervilting, waarbij kammen geen optie meer is.

 

Bovendien probeer ik zoveel mogelijk met uw kat mee te bewegen om stress tot een minimum te beperken. Vooraf knip ik de nagels, zowel voor mijn eigen bescherming als voor die van de kat. Indien gewenst kan ik gebruikmaken van droogshampoo of ontklittingspray om de vacht te verzorgen en het kammen gemakkelijker te maken. Mocht u bezwaar hebben tegen het gebruik hiervan, dan kunt u dit aangeven bij het brengen van uw kat.

 

Wanneer u uw kat bij mij brengt, voel ik even aan de vacht en overleg ik met u over de beste behandeling. Vervolgens laat u uw kat bij mij achter en ik bel of stuur u een bericht zodra ik klaar ben. Bij het ophalen voorzie ik u van handige tips voor de vachtverzorging thuis. Er is altijd een mogelijkheid om er wel bij te blijven in overleg.

 

Ik gebruik producten waar ik als groomer achtersta. Dit is onder andere de nieuwe shampoo lijn van Chris Christensen Top Cat. Deze is ook te bestellen via mijn webshop. Mocht deze niet op voorraad zijn dan kunt u daar een mail over sturen.